Egész napos szakmai fórum zárta az M3 metrófelújítást – Öt és fél év eredményei öt percben

A kék metróvonal öt és fél évig tartó rekonstrukcióját nagyszabású rendezvénnyel zárta a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága 2023. szeptember 25-én. A „Földalatti időutazás a XX. századból a XXI. századba – Az M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója tervezéstől a megvalósításig” című záróeseménynek az Eiffel Műhelyház adott otthont. A fórumra egy film is készült, ami az M3 metróvonal eredményeit mutatja be.

Az M3 metrófelújítás képes volt határokat eltörölni, eltüntetett politikai és közéleti törésvonalakat és mindemellett a közös cél, a szakmai innovációk közösséget teremtettek. A szakmai fórumon a támogatók, a beruházó, a kivitelezők és kiemelt résztvevők – katasztrófavédelem, ellenőrző szervezet, építészek – képviselői, szakértői mutatták be saját nézőpontjukból Magyarország egyik legnagyobb és talán legkülönlegesebb projektjét. Az együttműködés során kialakult gyakorlatok feltárása és értékelése mellett a kihívásokra és a sikerekre is rámutattak az előadók, de azokra a problémákra is felhívták a figyelmet, melyek átgondolása segítséget jelenthetne a jövőben egy hasonló óriásberuházás eredményes megvalósításához.

Az esemény résztvevőit a helyszín házigazdája Ókovács Szilveszter az Operaház főigazgatója, majd a projekt gazdájaként Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. A fórum nyitóelőadását Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere tartotta; az Európai Unió szerepvállalásáról Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének politikai osztályvezetője; az uniós nagyprojekt lebonyolításáról, az Irányító Hatóság közreműködéséről, a Miniszterelnökség képviseletében Nagy Balázs helyettes államtitkár; a beruházás fővárosi perspektívájáról pedig Tüttő Kata főpolgármester-helyettes tartott előadást.

A program az M3 metrófelújítás valamennyi fontos szakterületét érintette, többek között a projekt előkészítését, a metró pótlását, az akadálymentesítés megoldását, a kivitelezés különböző fázisait, és az új tűzvédelmi rendszer hatékonyságát. Az előadók egymásra is reagáltak és személyes kék metrós élményeiket is megosztották a hallgatósággal. A biztonság, a fenntarthatóság és a jövő lehetséges vagy talán inkább szükségszerű fejlesztési irányainak megvitatása zárta a fórumot, ahol nyolc képviselő osztotta meg gondolatait egymással és a jelenlévőkkel.

Az esemény színvonalas gálavacsorával fejeződött be, ahol elismerésben részesültek azok a szervezetek, cégek, személyek, akik tevékenyen segítették a projekt megvalósulását. Az M3 metróvonal rekonstrukcióját irányító Metró Felújítási Projekt Igazgatóság egy különleges plakettel kívánt emléket állítani a 2017-2023 között zajló korszerűsítésnek.

A rendezvényre készült FILM az öt és fél év eredményeit foglalja össze öt percben.

A szakmai fórumról készült GALÉRIA pedig az esemény néhány jelentős pillanatába enged betekintést.

A Magyar Építők a szakmai fórum médiapartnereként volt jelen az eseményen, beszámolójuk az alábbi linken érhető el, amit ezúton is köszönünk!

A rekonstrukciót irányító Metró Felújítási Projekt Igazgatóság köszöni az utasok, a lakosság és minden érintett türelmét, együttműködését, valamint a sajtó képviselőinek érdeklődését, kíváncsiságát és korrekt tudósításait!

Fotó: Tuba Zoltán / Képszerkesztőség

Budapest
BKV
BKK
MFPI