Alkotói pályázat – 2020

 

AZ M3-AS METRÓ FELÚJÍTÁSA ÚJRA GYEREKSZEMMEL

 

Az M3-as metróvonal felújítása a főváros egyik legrégebben várt és leginkább figyelemmel kísért nagyberuházása. Az északi szakasz már megújult, a vonal déli részén munkálatok folynak, a belvárosban pedig korszerűsítésre várnak az állomások és a pályaszerkezet. 2018-ban egy alkotói pályázatot írtunk ki a metrófelújítással kapcsolatban, amire az ország számos területéről érkeztek pályaművek.

Mivel az esemény nagy sikerrel zárult, ezért idén ismét vártuk a 3-23 éves pályázók alkotásait, egyénileg vagy csoportban (maximum 5 fő), az alábbi témakörökben:

 

1. LOGÓ-, VAGY KABALATERV – Minden szervezet egyik legfontosabb szimbóluma a logó, vagy kabala, hiszen az emberek ezzel találkoznak először, ezzel azonosítják azt. Te milyen arculati elemet terveznél a megújuló M3-as metrónak?

2. MUTASD BE A VONAL VALAMELYIK ÁLLOMÁSÁT! – Tetszőleges eszközzel ábrázold az Újpest-központ – Kőbánya-Kispest közötti metróállomások valamelyikét, ahogyan csak Te látod! Kíváncsiak vagyunk arra is, vajon Neked melyik a kedvenced és miért?

3. HOGYAN NÉZNE KI A KEDVENC ÁLLOMÁSOD, HA TE TERVEZNÉD MEG? – A látványtervek mindenki számára fogódzót adnak ahhoz, milyen lesz az elkészült metróállomás. Új szerelvények, állomási bútorok, burkolat - a fantázia ebben az esetben nem kell, hogy a rekonstrukció keretösszegéhez igazodjon!

4. ÍRJ EGY TÖRTÉNETET AZ M3-AS METRÓRÓL! – Biztosan történt már Veled is olyan eset, ami az M3-as metróhoz kapcsolódik. Egy szerelmes pillantás, egy vicces momentum, egy nem hétköznapi esemény. Írd meg, illusztráld fotóval, rendezz kisfilmet, vagy mutasd be, ahogyan szeretnéd!

5. TEDD ZÖLDEBBÉ A KÉK METRÓT! – A környezetvédelem a XXI. század egyik legfontosabb témája, hiszen elemi érdekünk tenni azért, hogy az utókornak megőrizzük a bolygót, ne szennyezzük tovább, tudatosan használjuk fel erőforrásait. Hogyan kapcsolódik ehhez a metróközlekedés? Rád vár a feladat, hogy ezt bemutassad!

+1 A METRÓ VESZÉLYHELYZET ESETÉN – Napjaink mindenkit érintő történése a jelenlegi járványügyi helyzet. Nem mehetünk óvodába, iskolába, egyetemre, dolgozni, rokonokat, barátokat látogatni, valamennyiünk élete gyökeresen megváltozott. A metró azonban közlekedik, igaz jóval kevesebben utaznak rajta. A metrófelújítás sem állt le, a munka tovább folytatódik, hogy mihamarabb, megújult formában utasokat fogadhassanak az állomások. Szerinted hogyan hat a járvány a metró utasaira, vagy a felújításon dolgozókra?

 

A 2018-as első alkotói pályázathoz hasonlóan idén is az ország egész területéről, sőt, határon túlról is érkeztek munkák, óvodásoktól egészen a fiatal felnőttekig, több mint száz alkotás közül kellett díjazottakat választani. A zsűri tagjai Kaposi Dorka művészettörténész, a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria vezetője és Rumi Rózsa festőművész, művésztanár voltak, de munkatársaink és a pályázatot támogató szervezetek képviselői is voksoltak az általuk legötletesebbnek ítélt alkotásokra. A zsűritagok mellett számos intézmény és szervezet ajánlotta fel támogatását, amit a díjazottak és a különdíjasok kapnak jutalomként. A támogatók névsora az alábbi, köszönettel tartozunk segítségükért, kiváltképpen ezekben a nehéz időkben:

Aquincumi Múzeum, Budakeszi Vadaspark, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Cyberjump Trambulin Park, Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Elevenpark, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Időcsapda.hu | Szabadulószobák, Laserpark Budapest, Láthatatlan Kiállítás, Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Vasúttörténeti Park, Mesemúzeum és Meseműhely, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Swietelsky Vasúttechnika Kft., Sziklakórház Atombunker Múzeum

 

A kreativitásra most is rácsodálkoztunk, érkeztek logótervek, kabalafigurák, az alkotók álmodtak színes metróállomásokat, megragadtak pillanatokat, ami a jelenlegi járványhelyzetre reflektált, megjelentek a maszkok a szerelvényeken és az utasokon egyaránt. Sajnáljuk, hogy személyesen nem köszönthetünk Titeket, kedves alkotók és nem láthatjuk munkáitokat méltó helyen egy kiállítótérben, de amint lehetőség lesz rá bepótoljuk! Mindenkinek köszönjük, aki gondolatait egy alkotásban küldte el nekünk!

Az eredményhirdetést EBBEN a videóban lehet látni és alább olvasni:

 

Óvodások (3-6):

Első helyezett: Balogh Tünde (6)

Második helyezett: Leitner Maja (5)

Harmadik helyezett: Albert Filipe (5)

Különdíj: Orr Emma Ida (6)

 

Alapfokú intézmények tanulói (6-14):

Első helyezett: Balogh Borbála Liliána (8)

Második helyezett (megosztva): Farkas Réka (10)

Második helyezett (megosztva): Lukács Léna (11)

Harmadik helyezett (megosztva): Csoport – Battyányi Zsófia (13), Berecki Alexandra (13), Révész Sára (13), Szabó Mira (13)

Harmadik helyezett (megosztva): Csoport – Csatári Lőrinc (15), Fehér Beáta (13)

Különdíj: Merényi Márton (10)

Különdíj: Bakó Natália (11)

Különdíj: Sándor Levente (12)

 

Középfokú oktatási intézmények diákjai (14-18):

Első helyezett (megosztva): Sélley Péter (15)

Első helyezett (megosztva): Peresztegi Hanna (16)

Második helyezett: Stein Rebeka (16)

Harmadik helyezett: Szombati Lili (17)

Különdíj: Munkácsi Marcell (16)

Különdíj: Csoport – Szűcs Nóra (16), Dóczi László (17)

Különdíj: Bogár-Szabó András (17)

 

Felsőfokú oktatási intézmények hallgatói (18-23):

Első helyezett: Körtési András (21)

Második helyezett: Cserei Réka (22)

Harmadik helyezett: Malek Szilvia Lilla (22)

 

A díjazott munkák megtekinthetők a kiválasztott korcsoportra kattintva: óvodások, alapfokú, középfokú, felsőfokú intézmények pályázói. A pályázat összefoglaló szövege EZEN a linken érhető el.

 

Budapest
BKV
BKK
MFPI