A Dörmögő Dömötör és az M3 metrófelújítás a Föld napját ünnepli

„Kezükben a jövő” – a környezettudatos nevelést már egészen fiatal korban el kell kezdeni. A természet megóvása közös célunk, s egyben feladatunk is. Nem lehet túl korán kezdeni: a Dörmögő Dömötör nagymúltú gyereklap legfőbb célkitűzése a kezdetektől fogva három fontos témakör köré épül. A család szeretete, a vidámság, és a természet megóvása. A lap minden rovata, a mesék, a rajzok, versek, ezen témákat ölelik fel.

Április 5-én „Dörmi nap” lesz a Kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskolában. A rendezvény fő témája a Föld napja. Az iskola tanulói játékos feladatokkal tudják tartalmasan eltölteni idejüket. Lesz ügyességi mézdobálós játék, óriási kirakós, és a gyerekek különleges társaságban tölthetnek el egy délelőttöt, magukkal a mese főszereplőivel is találkoznak: Dörmi és Dorka is ellátogat a gyerekekhez.

A Dörmögő Dömötör gyereklap a Föld napját a Kőbányai Szervátiusz Jenő Általános Iskolában ünnepli. Mivel a közösségi közlekedés is nagyban hozzájárul természetünk megóvásához, a rendezvényhez az M3 metróvonal felújítását irányító BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága is csatlakozik, gyerekeknek szóló kvízzel, valamint nyereményekkel.

A Dörmögő Dömötör megkereste a BKV Metró Felújítási Projekt Igazgatóságát az ötlettel, hogy legyünk részesei az eseménynek, és egy pillanatig sem hezitáltunk. A gyerekek a fenntartható fejlődés kulcsai, a jövő társadalmának építői, így környezettudatos szemléletük formálása számunkra is fontos. Az M3 metrófelújítás mindhárom alkotói pályázatának egyik kedvelt témája a környezetvédelem és a metróközlekedés kapcsolata volt, amire számos elgondolkodtató munka érkezett.

Most szeretnénk viszonozni a sok kreatív elképzelést, amit a gyerekektől kaptunk. Egyrészt, aki ismeri a kék metrót és jól válaszol a kérdésekre, M3 logós ajándékokat kaphat. Másrészt egy családi programot is ajánlunk az M3-as metró vonalán. A megújult állomások rengeteg titkot rejtenek, ezért egy játékos felfedezőtúrát állítottunk össze északról dél felé haladva belvárosi helyszíneken. Bízunk benne, hogy kicsik és nagyok, gyerekek és szülők közösen fedezik fel a kék metró állomásait és együtt keresnek válaszokat a következő kérdésekre:

1. A Nyugati pályaudvar az egyik legforgalmasabb állomás

Amit látni kell: Izgalmas alakúak az oszlopok. Mire hasonlítanak? A mozgólépcső melletti fal elárulja, hogyan épült az állomás, míg mélyebben bányászott módszerrel, addig felfelé haladva a felszínről épített technológiával. Megtaláljátok hol ér véget az egyik, és hol kezdődik a másik szerkezet? Titeket mire emlékeztet a mennyezet? A Star Wars rajongókat biztosan a hiperűrugrásra, de más megoldás is létezik. Vonalkód vagy valami egészen más?

2. Az Arany János utca elegáns és költői

Amit látni kell: A peronon, szemben a mozgólépcsővel kirajzolódik egy mintázat. Mi jut eszetekbe róla? Kicsit gondolkozzatok! Megtaláltátok Kányádi Sándor padját? Ha igen, üljetek rá gyorsan, mert szépen megújult. Ki volt Kányádi? Arany Jánost biztosan ismeritek, ha az említett minta emlékeztetett titeket egy fára, olvassátok el „A tölgyek alatt” című versét, majd a mozgólépcsőn felfelé nézzétek meg a fények játékát! 

3. A Deák Ferenc tér egy csomópont, ott találkozik az M1, az M2 és M3 metró

Amit látni kell: Az állomásnak három különböző színű folyosója van, olyan, mint egy színes csúszdapark. Keressétek meg mindet! Döntsétek el melyik tetszik legjobban és miért? A peronon egy színes betű szúdoku is megbújik valahol. Fejtsétek meg, remélem nektek sikerül!  Az átszállószinten, ahol a másik két metróhoz is el lehet jutni, nézzétek meg a mennyezeti lámpákat. Láttatok már ilyet valahol?

4. A Ferenciek tere – szerzetesek és egy legenda

Amit látni kell: Az állomás színvilága a felszínen található templom ferences rendi szerzeteseinek ruházatára utal. Milyen színt viselnek és miért? A sínek mögött egy perforált felületen egy minta rajzolódik ki. Mit ábrázol? Vajon, mi a kapcsolat Assisi Szent Ferenc és a vágánytéri motívumok között?

5. A Kálvin tér és a csodaszarvasok meséje

Amit látni kell: Az állomás peronja széles, de nagyon alacsony. A mennyezeti lámpák különlegesek, növelni próbálják a teret. Keressétek meg a mintás üvegfelületeket! Mit ábrázolnak a képek? A padra leülve olvassátok el a csodaszarvasok meséjét! Ha szeretitek a zenét, hallgassátok meg Bartók Béla Cantata Profana című művét! Mi az összefüggés a mese és a zene között? Keressétek meg hol látható még a mintázat!

6. A Corvin-negyed és a hiperűrugrás

Amit látni kell: Az állomásra érkezők egy dinamikus, fénysebességre hasonlító effektust érzékelhetnek. Remélem éreztétek! A Nyugati pályaudvar Star Wars-t idéző hiperűrugrása itt folytatódik. A mennyezet talán még jobban megidézi a sebesség hatására elmosódott csillagokat. A mozgólépcsőn le- és felfelé utazva éljétek át az űrutazást! A peronon nézzétek meg az oszlopokat! Mit találtatok rajtuk? Mire hasonlítanak maguk az oszlopok?

7. A Semmelweis Klinikák és a természet

Amit látni kell: A napsárga állomás utasterei derűt és nyugalmat sugároznak. Két különböző szerkezetű felületen növényi szimbólumokat találtok, keressétek meg mindkettőt! Szerintetek miért látható éppen növényi motívum az állomáson? Kicsit segítünk, „A Pál utcai fiúk” történetét biztosan ismeritek. Kitaláltátok mi a kapcsolat? Ha igen keressétek meg a közelben lévő helyszínt és tegyetek egy sétát a Füvészkertben. Élvezzétek a virágzó természet látványát, szippantsátok be a növények illatát és gondoljatok arra, hogy a Földet nem csak az ünnep napján kell megóvnunk!

Radnainé Doktor Petra / Dörmögő Dömötör

Vincze Júlia / BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság

Budapest, 2023. március 29.

BKV Zrt.

Budapest
BKV
BKK
MFPI