A metró gyermeki misztikuma

Amikor a gyermeki képzelőerő szabadon szárnyal, még egy olyan hétköznapi témát, mint egy építési beruházás is képes kiszabadítani a mindennapok megszokott szürkeségéből. Az M3 metrófelújítás más nézőpontból című, harmadik és egyben utolsó alkotói pályázatunk nem várt sikerrel zárult. A március 1-jén tartott díjátadót óriási érdeklődés kísérte.

Az alkotói pályázatot a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága írta ki és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria támogatta. Az együttműködés az első pillanattól egyértelmű és természetes módon zajlott, hiszen a Galéria örömmel áll minden olyan kezdeményezés mellé, aminek fókuszában a gyermeki alkotótevékenység buzdítása jelenik meg.

Az M3-as metrófelújítás a budapestiek életét, közlekedését nehezíti meg több mint öt éve, de ez a komplex, kíváncsi szemek elől elzárt területen zajló munkafolyamat hamarosan véget ér, így 2018 és 2020 után még utoljára, 2022-ben is alkotói pályázatot hirdettünk. Szerettük volna más perspektívában látni mindazt, ami nekünk, akik a metró rekonstrukcióját irányítják közel nyolc éve az életünk része. Az a misztikus világ, ami a föld alatt található, számunkra bármikor látható és megoldásra váró feladatokat jelent, most az alkotások révén azonban újra rácsodálkoztunk milyen különleges a helyzetünk.

A gyerekek és fiatalok megmutatták nekünk, hogy a metró egy titkokkal teli labirintus, ami a gyereklélek számára egy élménypark erejével ér fel. Az alkotások összességében egy teljes városi társadalmi tablóvá válnak; az anyukák és apukák babakocsival, a kerekesszékkel vagy bottal közlekedők, a kutyások, a telefonozó tinik, a gördeszkás kamaszok, de a királyfik és királylányok és a teljes állatkert is. Készültek megrendítő alkotások, ahol például a szerelvényben gépfegyveres katona áll, ahol lebombázott, felgyújtott házakat ábrázolnak utalva a metró menedéket nyújtó szerepére.

Az ország egész területéről érkeztek pályaművek összesen 492 alkotás. A beküldött munkák változatos technikával készültek, a színes ceruzarajzoktól, a krétarajzokon át, a tempera- és akrilfestményekig, de kollázsok, makettek, filmek és animáció is színesítik a palettát. A pályázati anyag nemcsak számában, minőségében is szintet lépett a korábbi évekhez képest, ez köszönhető a számos művészeti iskola és felkészítő tanár támogatásának.

Az alkotásokat szakértő zsűri értékelte és bírálta, név szerint Rumi Rózsa festőművész, művésztanár, Garami Gréta művészettörténész, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese, Labrosse Daniel francia-magyar képzőművész. Döntés született arról, hogy a helyezett munkákon kívül is érdemes megmutatni a figyelemre méltó alkotásokat az érdeklődők részére, így több mint száz alkotás látható.

A Galériában március 1-jén délután teltházas rendezvényt tartottuk, a díjátadóra és kiállítás megnyitóra az ország különböző pontjáról érkeztek egészen Soprontól Nyíregyházáig, gyerekek, fiatalok, szülők, pedagógusok. A megjelenteket Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, a szakmai értékelést pedig Garami Grétától hallhatták. Majd elérkezett az eredményhirdetés, az elismerő oklevelek, ajándékok átadása.

A szakmai díjazáson kívül különdíjat adott át többek között Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bolla Tibor a BKV Zrt. vezérigazgatója, Dr. Walter Katalin a BKK Zrt. vezérigazgatója, Radnay Tibor metró felújítási projektigazgató, és Garami Gréta a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese. Bőkezű támogatóinknak köszönhetően az alkotók sok-sok értékes ajándékkal és talán egy óriási élménnyel gazdagodtak.

Mindenkinek köszönjük, aki időt szentelt az M3 metró és metrófelújítás megismerésére és gratulálunk az alkotóknak!

Az eseményről készült képgaléria IDE kattintva tekinthető meg.

A kiállítás megtekinthető március 2-11. között a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Budapest
BKV
BKK
MFPI