Belvárosi füstpróbák videón

Minden átadás előtt álló állomáson füstpróbákkal is ellenőrzik az új hő- és füstelvezető rendszer hatékonyságát. A napokig tartó próbafolyamat során az adott állomás legkritikusabb tűzhelyszínének vizsgálatát végzik el. A vasúti hatóság és a tűzvédelmi szakhatóság képviselői jelenlétében hatósági füstpróbával zárul a tesztelés.

A vizsgálat során egy szimulált tűzeset segítségével vizsgálják a menekítéshez, valamint a tűzoltáshoz szükséges berendezések működőképességét. Annak érdekében, hogy az eset a lehető legközelebb álljon a valósághoz, két metrókocsi között egy metrókocsit modellező felépítményt készítenek a peronszint magasságában, a tűzfészket pedig a felépítmény alatt helyezik el. A tűzgyújtást követően a főszellőző ventilátorok normál üzemi működésből tűzeseti üzemmódra váltanak át. A forgásirányváltás automatikusan megtörténik, ha tűzjelzés előtt a ventilátor ellentétes irányú üzemben működik. A keletkező füst a metró szellőző kivezetésein keresztül a felszínre távozik, ezért a tűzoltóság és a lakosság minden esetben előzetes értesítést kap a próbák helyéről és idejéről. A kiáramló füst természetes anyagokat tartalmaz, nincs egészségkárosító hatása.

Az utasforgalom előtt januárban megnyíló Ferenciek tere és Deák Ferenc tér metróállomásokon készült videóból kiderül, mi történik a füstpróbákon.

A videót készítette: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI