M3 metrófelújítás – a nyári vágányzár alatti munkálatok

Az M3-as metró rekonstrukciója az utolsó fázisába érkezett, 2023 tavaszától már a teljes vonalon szerelvények közlekednek majd. Hamarosan, augusztus 15-én véget ér az a nyolc hétig tartó vágányzár, ami a Göncz Árpád városközpont és a Kőbánya-Kispest állomások közötti szakaszt érinti. A lezárás alatt hosszabb idejű, tartós üzemszünetet igénylő munkafolyamatokat végeznek, a leglényegesebb feladatok ezek közül a Lehel téri kitérő körzet átépítése és a Szabó Ervin téren található diszpécserházban működő munkaállomás felújítása. A következő összefoglaló betekintés enged a június végi történésekbe.

A Dózsa György úti állomáson az utólagos akadálymentesítés részeként a liftek beépítését végzik. Az utolsó szakaszban újul meg a Lehel tér és Nagyvárad tér. Korábban ezek az állomások töltötték be a fordító állomások szerepét, így elsősorban még bontási munkálatok zajlanak, valamint szigetelésjavítások és azbesztmentesítések történnek.

A Nyugati pályaudvar, Arany János utca, Deák Ferenc tér, Ferenciek tere állomásokon a mozgólépcsők beépítése és a ferdepályás felvonók szerkezeti kialakítsa eltérő ütemben halad, egyes helyszíneken még az előkészítésnél tartanak más helyszíneken már a beépítés is megtörtént. A gépészeti rendszerek elhelyezése és a burkolatok szerkezeti kialakítása sőt felrakása is párhuzamosan történik.

A következő galériában és videós összefoglalóban látható, hogy mi történik az építési területeken.

Fotók: Horváth Bence

Videó: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI