Kortárs, szabad, játékos – képzőművészet az M3-as metróban

A Dózsa György úti metróállomáson két új alkotás látható. Egy fiatal képzőművész, Labrosse Daniel rajzfilmek ihlette karakterei finom iróniával utalnak a hétköznapi közlekedésre és a felújításra.

Jelenleg utólagos akadálymentesítés zajlik a Dózsa György úti metróállomáson, a munkaterületet elhatároló felületen helyezték el a nagyméretű alkotásokat az utastérben. A művészeti projekt a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság és a STRABAG Építőipari Zrt., mint kivitelező együttműködésével valósult meg. A nemzetközi STRABAG Kunstforum 2009 óta elkötelezett a festészet, illetve az egyedi grafika területén alkotó, negyven évnél fiatalabb művészek támogatásában Magyarországon. Az M3 metrófelújítás kapcsán létrejövő alkotások elkészítésére Labrosse Danielt kérték fel a szervezet művészeti szakértői.

Az alkotót saját bevallása szerint az emberek egyedi tulajdonságai, furcsaságai foglalkoztatják, Budapest tömegközlekedésében pedig különféle emberek találkoznak, ami inspiráló volt számára. Képein egyszerre ábrázolja az utazást, a felújítást egy átlagos hétköznapon, nem átlagos figurákkal, mindezt színekkel és humorral fűszerezve.

A projekt célja, hogy a metrófelújítást alkotások révén is közelebb hozza az utazóközönséghez. A művészeti alkotások közösségi térben, metróállomáson való megjelenése mindenki számára elérhetővé és bármikor élvezhetővé teszi a képzőművészetet, kiszabadítva a kiállítóterek keretei közül.

 

Fotók elérhetősége ITT – a képek szabadon felhasználhatók a magyarepitok.hu/Dernovics Tamás felirattal.

Videós összefoglalót készítettünk az alkotásokról, amelyben a művész, Labrosse Daniel is megszólal, ITT megtekinthető.

 

Névjegyek

Labrosse Daniel: Budapesti születésű, autodidakta francia-magyar képzőművész, illusztrátor, művészeti vezető és animátor. Sokféle technikát alkalmaz, gyakran kísérletezik és fedezi fel a régi és új vizuális lehetőségeket, beleértve a street-artot, a polimert, a tollat és tust, az akrilt, az olajat, a gouache-t, a digitális illusztrációt, a filmet, a hagyományos animációt stb. Vizuális stílusát nagyrészt a képregények, rajzfilmek és olyan művészek inspirálták, mint Keith Haring, Hieronymus Bosch, David Shrigley, Charlotte Salomon és Jean-Michel Basquiat.

STRABAG Kunstforum: A fiatal művészek támogatására 1994 óta évente művészeti díjat ítélnek oda, amely kezdetben csak Ausztriában, 2009 óta pedig STRABAG Artaward International néven más európai országok kiválasztott országaiban is kiírásra kerül. A STRABAG Kunstforum közel 4000 műtárgyával teret ad a művészet és a mindennapi élet közötti párbeszéd ösztönzésére és platformot biztosít a művészek részére munkájuk bemutatására és az érdeklődő közönség megszólítására. Az állandóan kiállított műgyűjtemény Európa-szerte több mint 60 irodában, mint itt Budapesten, de Prágában, Londonban került elhelyezésre.

BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság: Budapest M3-as metróvonalának infrastruktúra rekonstrukcióját a BKV Zrt. 2015. szeptember 1-jén létrehozott szervezeti egysége a Metró Felújítási Projekt Igazgatóság (MFPI) koordinálja. Az Igazgatóság feladata a kivitelezési és tervezési munkák, engedélyezések, közbeszerzési eljárások előkészítése, a beruházás finanszírozási kérdésének megoldása, valamint a Projekttel kapcsolatos kommunikáció az utazóközönség, az érintettek és a média munkatársai felé.

Fotók: Dernovics Tamás, Magyar Építők

 

BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóság

2021.12.16.

Budapest
BKV
BKK
MFPI