Számos újdonság az esélyegyenlőségért

Az M3 metróvonal megújult északi szakaszán jó néhány akadálymentes közlekedést biztosító megoldás megvalósult, tovább folytatódnak az egyenlő esélyű hozzáférést nyújtó fejlesztések.

A nemzetközileg is ismert, közérthető piktogramok segítik az érthetőséget, gyorsítják a megértést, ami a külföldiek tájékozódását is segíti. A hangerő szabályozható a környező hanghatások szerint, az elhangzó információk pedig jól érthetők, egyszerűek és jól hallhatók.

A hallássérülteket segíti

Az Állomási Diszpécserhelyiség utasforgalmi ablaka antireflexes kivitelű, hogy a helyiségben tartózkodó személy arcának megvilágítása lehetővé tegye a szájról olvasást. Az átadó pultban az átbeszélő hangerő-szabályozós rendszerű, ami a nagyothallók érdekében kétirányú kommunikációt tesz lehetővé.

A látássérülteket segíti

A bútorok, felszerelési tárgyak elhelyezését úgy határozták meg, hogy a fehér bottal közlekedők érzékelni tudják azokat.

Az utastájékoztató rendszer kiépítésénél is számos esélyegyenlőségi követelmény érvényesült, többek között a betűméret és a betűtípus, a csillogásmentes információs felületek, valamint a magas tónuskontraszt alkalmazása, továbbá a komplementer színpárok elkerülése.

A padlóburkolaton a megfelelő helyeken a vakok és gyengén látók közlekedését elősegítő taktilis sávok készültek, ezek egyrészt a burkolatba mart vakvezető sávok, másrészt a biztonsági sáv és a peronlemez között, az előbbitől eltérő - megkülönböztethető - mintázatú, az alapfelülettől kontrasztosan elütő színű 20 cm széles gránit sáv.

A mozgólépcsők belépőhelyeinél Audio Tájékozódási Segédletet építettek be a látássérültek könnyebb tájékozódása érdekében, szintén ezt a célt szolgálják a lépcsőkocsikon a homlok- és járófelületek találkozásánál, valamint a járófelületek szélein 3-3 cm-es optikailag feltűnően elkülönülő, sárga színű, tartós, kopásálló jelölések.

A felvonók kezelőgombjai mind taktilis kivitelben készültek, a szinteket jelző gombok pedig Braille-írással is el vannak látva.

A mozgássérülteket segíti

A kezelőfelületek magassága, a jegyautomaták kialakítása, illetve az útvonalba eső ajtók mind lehetővé tették az akadályoktól mentes használatot.

Az akadálymentesség miatt az építmények belső közlekedőit és tereit összefüggő - csak a szükséges küszöböket tartalmazó - csúszás- és süppedésmentes padlóburkolattal látták el.

A fix lépcsők az akadálymentesítési előírásoknak megfelelően épültek újjá, a lépcsők mentén pedig kétsoros korlátokat szereltek fel.

Három állomáson - Forgách utca, Gyöngyösi utca, Újpest-központ - összesen tizenkét felvonó épült (perononként két-két darab) a rekonstrukció keretén belül, melyek a metró peron és a felszín között teremtenek kapcsolatot. Az Újpest-városkapu állomáson a NIF Zrt. tervei alapján, a Budapest-Esztergom vasútvonal korszerűsítésének projektjében két felvonó épült, melyek kapcsolatot biztosítanak a felszínnel és elérik a metróállomás mindkét peronját, üzembe helyezésük a metróállomás átadásával megtörtént.

További fejlesztések a metróvonal akadálymentes eléréséért

Az M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciójának tervezésekor részleges akadálymentesítésről született döntés, így a 2017. november 6-án elkezdődött korszerűsítés tervei alapján a Dózsa György út állomáson nem létesült, az Árpád híd állomáson pedig nem épültek további felvonók a már létezőkön kívül.

Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke 2018. május 10-én írt alá megállapodást az M3-as metróvonal teljes körű akadálymentesítéséről, így mindkét állomás tekintetében kedvező változás történt. A teljes vonal rekonstrukciójának ideje alatt, tehát várhatóan 2022 végéig, megtörténik az állomások teljes körű, utólagos akadálymentesítése.

Budapest
BKV
BKK
MFPI