Beépítették az első ferdepályás felvonót

Az M3 metróvonal belvárosi állomásain a felújítás szinte valamennyi fázisa megfigyelhető. A bontási munkálatok már szinte mindenhol befejeződtek, az építési folyamatok más-más ütemben haladnak. Különösen jól megfigyelhető mindez a felújítás alatt álló belvárosi szakaszon északról dél felé tartva. A legjelentősebb momentum, hogy a Kálvin téren már beépítették az első ferdepályás felvonót, ami az akadálymentes közlekedést biztosítja majd az állomáson. A szerkezetet elsőként a megújult kék metró utasai használhatják majd a közösségi közlekedésben hat állomáson.

Amíg a Nyugati pályaudvar – Ferenciek tere közötti szakaszon a lejtaknákban főként a ferdefelvonók és új mozgólépcső szerkezetek beépítésének előkészítése zajlik, addig az üzemi területeken az építészeti kialakítás a végéhez közeledik, helyenként a berendezések beépítése is tart már.

A Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomások előrehozott, jövő tavaszra tervezett átadása miatt a változások hónapról-hónapra szembetűnőbb. Az állomások áramellátását már az új transzformátorok és az új elektromos kapcsoló terek biztosítják. A főszellőző berendezéseket és a hozzájuk tartozó kábeltartó rendszereket már beépítették, jelenleg az elektromos hálózat végső kialakítását végzik. Szinte minden új mozgólépcső a helyére került, az első ferdepályás felvonó fülkéje és szerkezete pedig már látható a Kálvin téren. Elkészültek az ÁDI, azaz az állomási diszpécser helyiségek. Az utasforgalmi területeken tartanak a padló és oldalfal burkolások, álmennyezet szerelések, lassan kirajzolódnak a végső arculati megjelenések.

Az alagútban már a megújult bal vágányon közlekednek a szerelvények, és a jobb vágány cseréjét végzik, egyes szakaszokon pedig már az új sínszálak beépítése is megtörtént.

A metrófelújítás valamennyi szereplője számára ismert az M3 metróvonal jelentősége. Szigorú ütemterv és organizáció mentén, együttműködve dolgozunk azért, hogy a kék metró minél hamarabb az utasok kényelmét szolgálja. A Kálvin tér, Corvin-negyed, Semmelweis Klinikák állomások már 2022 tavaszán megnyílnak az utasforgalom előtt, a Deák Ferenc téri állomás előrehozott átadásának lehetőségét pedig vizsgáljuk. A teljes M3 vonalszakaszon várhatóan 2023 első negyedévében utazhatnak utasaink.

A képgalériához IDE, a videós összefoglalóhoz IDE kell kattintani.

Fotók: Horváth Bence és Vincze Júlia

Videó: Vincze Júlia

Budapest
BKV
BKK
MFPI